top of page
web logo black-second skin web logo black-7573.jpg

Huidproblemen

Huidveroudering

Huidveroudering is een onvermijdelijk en natuurlijk proces. Het begint rond het 25e levensjaar, maar kan pas later zichtbaar zijn. De snelheid en mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol. In het algemeen maken vrouwen zich eerder en vaker zorgen over de tekenen van huidveroudering dan mannen. In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar.
- De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
- De lederhuid: - de hoeveelheid collageen neemt af. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur (een eiwit ) neemt ook af.
- de hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.
Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.
Het verouderingsproces kan niet worden stopgezet. Met behulp van behandelingen kunnen we huid tot op een zekere hoogte weer verjongen. De klok wordt als het ware teruggezet. Echter, huidveroudering is een proces dat voortduurt, we kunnen het hooguit uitstellen en vertragen.

Smeer iedere dag een dagcrème met een hoge beschermingsfactor!Een SPF crème is de beste ANTI-AGING formule!



 

Acne

Acne is een aandoening van de talgklierfollikel. De talgklieren produceren talg, welke uitmonden in haarzakjes. Als deze uitvoergangen verstopt raken, ontstaan er acne. De kenmerken van acne zijn mee-eters, puistjes, rode bultjes, pukkels en onderhuidse onstekingen.
De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne onstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beinvloeden.
- toegenomen talgproductie (bij mensen met acne zijn de talgklieren vergroot en produceren ze meer talg)
- kolonisatie met Propionibacterium acnes (aanwezigheid van bacterien in de haarfollikel)
- stoornissen in het keratinisatie proces (afschilfering van de huid)
- activatie van pro-inflammatoire signaalmoleculen in de huid (het vrijkomen van stoffen die een onteking veroorzaken)

Er bestaan verschillende soorten acne:
- Acne vulgaris - jeugdpuistjjes begint vaak in de puberteit, tussen de leeftijd van 12-24 jaar, heeft 85% van de jongeren last van. Maar acne kan ook boven de 25 jaar ontstaan, we spreken dan van acne tarda.
- Acne conglobata - ernstige vorm van acne,waarbij ook grote bulten en cysten ontstaan door diepe onstekingen van talgklieren.
- Acne comedonica - zijn vooral zwarte en witte mee-eters aanwezig en geen onstekingen.
- Acne Excoriee des jeunes - een huidbeschadiging waarbij wondjes, hyperpigmentaties en littekentjes zijn onstaan door het krabben,peuteren en uitknijpen aan de puistjes.

Een acnebehandeling zorgt er onder andere voor dat de talgproductie wordt verminderd en de huid zich snel vernieuwd. Ook wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd zodat het stofwisselingsproces van de huid word geactiveerd.

Acne littekens

Na acne kunnen diepte onderhuidse onstekingen littekens achterlaten. Ook kunnen zichtbare porien, en grove huidstructuur en kleurverschillen ontstaan zoals rode en bruine vlekjes (PIH).

Pigmentatie

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken; melanocyten. De pigmentcel ( melanocyt) geeft aan de huidcel (keratinocyt) een pakketje met gekleurde bescherming korrels ( melanosomen). Dit proces genaamd: melanogenese heeft een specifiek doel: de celkern van de keratinocyt beschermen. Hier vinden ook belangrijke processen plaats die te maken hebben met cel vernieuwing en herstel. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de melanocyten “in de war raken”. Hierdoor krijg je ophopingen van pigment en dus donkere vlekken op je huid = pigmentvlekken.

Er zijn veel soorten pigmentvlekken, maar drie varianten komen de meest voor:

– MELASMA- Zwangerschapsmasker
Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding.
Het is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine vlekken ontstaan met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Deze vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Ze komen het meest voor bij vrouwen en meestal in de vruchtbare leeftijd. Vaak flamen ze op tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker) en bij gebruik van de anticonceptiepil.

-POSTINFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE (PIH)
Door een ontsteking van de huid , roodheid, wordt een overmaat aan pigment in de huid aangemaakt. Het pigmentontstaat na wondjes, acne, huidirritatie of rond operatielittekens. De donkere verkleuring ontstaat exact op de plek waar de ontsteking/ roodheid zit en wordt zichtbaar zodra de ontsteking weer verdwijnt. Mensen met een donkere huidskleur hebben vaker last van PIH dan mensen met een lichte huidskleur.

– OUDERDOMSVLEKKEN -LENTIGO
De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel enkele bruine vlekjes op de huid. Ze hebben maar een oorzaak: overmatige blootstelling aan de zon. Vandaar dat ze vooral verschijnen op delen van het lichaam die vaak aan de zon zijn blootgesteld: gezicht, handen en armen. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat het cosmetisch storend is. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker) , in dat geval is behandeling noodzakelijk. Wat triggered de melanocyt (pigmentcel):

– ZON
  - primaire oorzak van hyperpigmentatie
  - directe trigger van melanine productie
  - Blootstelling aan de zon werkt cumulatief met de jaren

– INFLAMATIE
  - activeert melanine productie
  - beschadiging van de huid : acne, verbranding, uitslag,irritatie, hematoom
  -cosmetische behandelingen: dermabrasie, laserbehandelingen, chemische peelings,waxing

– FOTOSENSITIEVE MEDICATIE
  - meest voorkomendefotosensitieve medicatie zijn : ibuprofen, anti-histaminica, antihypertensiva, contra-ceptiva, anti-biotica, anti-depressiva

– HORMONALE VERANDERINGEN
  - vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de overproductie van melanine bij blootstelling aan de zon.
  - hyperpigmentatie is ook een neveneffect van anti-conceptiva
behandelingen en hormonale vervangingstherapie.

– DNA
  - bepaalt speciefieke individuele ontwikkeling van huidpigmentatie aandoeningen: sproeten of ephelides
  - zon blootstelling beinvloedt deze aandoeningen en maakt de vlekken zichtbaarder, verdonkeren en vergroten.

Behandeling van pigment:
De schade van zonverbranding blijft namelijk een schade en gat niet mer over. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd prolemen geven. Voorkomen is dus beter dan genezen! Smeer al van jongs af aan met een goede beschermingsfactor ( vanaf factor 30). Ook in de winter, de huid wordt ook dan blootgesteld aan zonlicht. Mocht er toch pigment ontstaan, dan zijn er verschillende soorten behandelingen om het pigment aan te pakken.
Afhankelijk van het soort pigment, diepte en kleur wordt er gekozen voor de meest effectieve behandeling. Vergeet niet dat het vaak niet met 1 behandeling opgelost is en jezelf ook je huid goed moet verzorgen met de juiste producten en de zonbescherming!

Couperose

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een andere medische term voor couperose is “ essentiële teleangiéctasiéen.

Hoe ziet couperose eruit?
We zien voornamelijk op de wangen,neus en op de kin uitgezetten rode en blauwe vaatjes. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen; bij couperose treden deze verschijnselen niet op.

Hoe ontstaat couperose?
Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen.
– Erfelijkheid. Couperose komt vaker voor binnen families.
– Zonlicht.Temperatuurwisselingen zorgen ervoor dat ons bloed sneller gaat stromen en dat is van invloed op de ontwikkeling van rode vaatjes in de huid.
– Alcohol. Dit kan zorgen voor verwijding van de bloedvaten.
– Voeding. Met name pittige gerechten, worden afgeraden wanneer de huid gevoelig is voor couperose.
– Geneesmiddelen. Deze kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van zichtbare adertjes of roodheid van de huid.

Couperose behandeling
Couperose is een aandoening die niet vanzelf overgaat. Het kan in de loop der jaren soms stabiel blijven maar zelfs ook uitbreiden bijvoorbeeld naar het hals -of decolletégebied.
Je kunt bij ons goed terecht om couperose te verminderen. Wij kunnen couperose op verschillende manieren te behandelen.

bottom of page